by
on
under ,
Permalink

Göra sig fin

När den klassiska folkdräkten kom bar alltid kvinnorna håret uppsatt i en så kallad oppombindning , eller ”bind-upp-um” som det heter i Mora. Bilder finns på dessa uppsättningar ända sedan 1700.talet. Idag däremot är det inte lika strikt hur man stylar håret innan man tar på sig sin folkdräkt, men det går inte att sticka under stolen med att det är snyggt med uppsatt.

Svensk Midsommar

Oppombindning

Banden som sattes i uppsättningen vid en klassisk oppombindning bar färgkoder för vilken kvinna man var. Var man en ogift kulla bar man helröda band eller krusband i röd-gult eller röd-vitt. Gifta kvinnor däremot bar helvita band eller vita band med röda ränder. Det sägs också att gifta kvinnor bar huvudbonad medans ogifta gick med huvudet bart.

Vill du ha tips på hur man gör en oppombindning kan du kolla på denna sida från sverigesfolkdrakter.se.

Uppsättning i ny tappning

Vill du inte ge dig på den klassiska oppombindningen är det mycket snyggt att göra en klassisk uppsättning i en knut i nacken till folkdräkten. Så här gör du;

  • Kamma håret bakåt och sätt upp det i en hästsvans lågt på bakhuvudet. Använd en tunn snodd så den inte syns.
  • Köp en dounut och trä över svansen.
  • Dela upp håret så att det täcker hela donuten, fäst en snodd över, gärna den transparenta. Håret som sticker ut fäster du med små hårnålar.

Vill du se bild på hur man gör uppsättningen kan se ut kan du kolla på denna bild.