by
on
under ,
Permalink

Modern tappning

Folkdräkt är en dräkt som tidigare nämts bärs på högtider så som födelsedagar, dop eller bröllop. Man bär dräkten för att representera sin bygd, i alla fall om man ska gå efter de riktlinjer som lever kvar sedan gammalt. Att inte använda den annars är lite synd, därför tänkte vi ge lite tips på hur du kan bära din folkdräkt i ny tappning.

Folkdräkt

Visste du att det faktiskt skett en uppgradering av den klassiska folkdräkten? Det är Svenska Turistföreningen som bjöd in 25 stycken designelever till sin tävling Folkdräkt 2.0. Uppdraget de fick var att ta fram nya folkdräkter till alla landets landskap. Juryn bestod av Elles modechef Cia Jansson, trendgurun Cay Bond och designern Rickard Lindqvist. Vinnare blev Hanna Johansson-Frostells daladräkt.

Folkdräkt

Skapa en ny verson

Detta visar att man faktiskt kan använda sin folkdräkt, vid andra tillfällen än festligheter och högtider. Ett tips är att våga kombinera din dräkt med andra plagg. Om du utgår från bilden på Hanna Johansson-Frostells daladräkt så kan du få tips på hur du kan matcha andra plagg med plagg från din dräkt. Kanske du kan bära en lite rockigare t-shirt under klänningen och matcha med ett par coola strumpbyxor under. Eller kan du köpa ett par trendiga pupms till din dräkt och matcha med några coola smycken till. Här är det bara fantasin som sätter gränserna för vad som går att skapas.

Har man en dräkt man gillar är den till för att användas. Börjar du med den nya trenden kanske det är fler som hakar på. Kanske det är folkdräkten du tar på nästa partykväll med tjejerna.