by
on
under
Permalink

Klä dig till fest

Att bära upp en folkdräkt kräver sin man eller kvinna. Men hur ska man då klä sig om man vill bära en folkdräkt till exempelvis en fest.

I Sverige finns det olika folkdräkter från olika delar av landet, vanligt är att visst landskap har en speciell folkdräkt, men det finns även exempel på folkdräkter med anknytning till vissa bygder.

De flesta svenska folkdräkter är relativt lika till utformning. Mannen klär sig ofta i någon form av skjorta med tillhörande väst samt byxor vilka oftast stoppas ner i ett par stövlar som många gånger räcker till strax under knäna. På huvudet bärs antingen en hatt eller en mössa.

För kvinnans del är det blus som gäller, ibland med någon slags väst eller liknande utanpå. Utöver det även en lång kjol där både blus och eventuella andra plagg stoppas ner. På fötterna är det någon form av lågskor som gäller. På huvudet bär kvinnan någon form av sjalett eller dylikt. Till en folkdräkt har en kvinna normalt håret uppsatt i en knut eller liknande, även om utsläppt hår också förekommer, men det är mindre vanligt.

Vad gäller smycken och andra attiraljer så är det så kallat dräktsilver som gäller i form av till exempel örhängen, maljor, halslås, spännen, ringar och knappar av olika slag. Övriga attiraljer som också kan förekomma ihop med en folkdräkt är en väska för kvinnan samt en käpp för mannen.