by
on
under , ,
Permalink

Den lilla svarta

Den lila svarta är ett välkänd plagg och koncept inom modevärlden. Det är en svart klänning som kännetecknas av sin enkelhet och elegans. Klänningen har sett många variationer genom åren och sägs än idag vara en av de bästa plaggen man kan ha i garderoben.

Den lilla svarta kan spåras ända tillbaka till 1926 den ursprungligen lanserades av Coco Chanel. Den var dock inte omedelbart det ikoniska plagg vi känner igen det som idag. Storhetstiden kan helt klart sägas falla in under 1950- och 1960-talet.

En av de mest igenkännbara versionerna av den lilla svarta vad den som Audrey Hepburn bar i filmen Frukost på Tiffany’s 1961. Filmen i sig gjorde även sitt för klänningens plats i historieböckerna rent allmänt.

Klänningen har i stort sett alltid varit svart utan några betydelsefulla inslag av andra färger. Den har dock dykt upp i många olika varianter. Med och utan ärmar, kort och lång, ibland med spets, andra gånger med knappar. Nästan alla möjliga snitt och stilar har haft sin lilla svarta.

Medan modet i nuläget har varit inne på att den lilla svarta ska vara en ganska kort klänning kan man fortfarande hitta de som går hela vägen ned till anklarna.

Efter som klänningen i sig är så enkel, och för att svart går att matcha med så mycket annat kan man verkligen satsa på accessoarerna med den lilla svarta. Dessa kan då avgöra om outfiten sedan passar bäst in på en ledig sommarfest eller en finare tillställning.