by
on
under
Permalink

Snyggt till klädseln

En folkdräkt är i sig en vacker utsmyckning, men det hindrar ju inte att man smyckar ut sig lite ytterligare. Vid exempelvis hals, handled och händer lämnar folkdräkten utrymme för lite vackra smycken att ta på sig. Vi tar upp vilka smycken som är rätt i tid och utseende. 

Smycken för hals och öron

Halsband

Ett snyggt halsband eller ett vackert örhänge av något slag är aldrig fel, inte heller när man bär folkdräkt. Här får du lite information om vad som är inne just nu.

  • Stora örhängen – För närvarande är det inne med örhängen som man på engelska kallar för ”oversized”, vilket betyder att de nästan är lite överdrivet stora – och det är precis vad som är på modet just nu när det gäller örhängen. Stora örhängen med riktigt stora stenar i. 
  • Berlocker – Att använda snygga berlocker till sitt halsband är en av de senaste trenderna inom smyckemodet. Det kan vara exempelvis som någon av dessa av märket Björg som ni hittar på Milasilver som har ingraverad text i sig.
  • Brosch – En snygg guld- eller silverbrosch passar alldeles utmärkt till folkdräkten. Den får precis som örhängen gärna vara lite större, men det går givetvis lika bra med en mindre, mer smärt brosch. Se exempel på båda typerna på denna bild där Kronprincessan Victoria och Drottning Silvia, till sina folkdräkter, bär varsin brosch av olika karaktär.

Smycken för hand och armar

Vill man inte bära halsband eller har en outfit där det inte passar att ha smycken upptill, kan man satsa på sina armar och händer istället.

  • Armring – det är en typisk 90-talsaccessoar som man inte ser numera. Vi tror dock att de är på väg tillbaka. Har du bara ärmar eller heltäckande kläder i en färg, är det snyggt att piffa upp ena armen med ett smycken. Placera det i mitten av överarmen och spänn åt så det sitter uppe utan att lämna märken på huden. 
  • Armband – Att pryda sina handleder har skett i århundraden. Här kan du kombinera smycken efter din egen smak: för en tuffare stil ska man satsa på läder, nitar och silver. En mjukare, mer romantisk stil får man med guld, gärna rosa guld, och pastellfärger. Under året har det också varit populärt med plastsmycken i olika starka färger. Kombinera med flera olika färger för ett ännu starkare intryck. 
  • Ringar – En vacker, ensam ring, tyder oftast på en förlovar eller gift person. Du skapar ett större intryck om du bär mer än en ring. En ring med sten ser lyxig ut, en ren guld- eller silverring blir stilrent och större ringar med färg, stenar och inristningar skapar en mer personlig stil. 

shutterstock_188502641