by
on
under ,
Permalink

Klädkoder

När det gäller klädkoder så brukar de delas upp i fem klasser, högtidsklädsel, jacket, smoking, mörk kostym och kavaj. Det är koder som gäller för både kvinnor och män. Fördelarna med att det sår en klädkod på en inbjudan till bröllop eller annan fest är att man som gäst veta vad som gäller och kan vara bekväm i det man kommer i så man inte känner sig avvikande på grund av sitt klädval.

groom_bow_clothing

Högtidsklädsel

Med högtidsklädsel så innebär det att kvinnan kan ha folkdräkt eller balklänning. Accessoarer som smycken, väska och även handskar kan bäras till. Snygga skor känns som en självklarhet. Mannen kan bära frack eller folkdräkt, militära högtidsdräkter kan också bäras. Till en frack så är det frackskjorta och gärna lackskor, till fracken så används inget annat än flugor. Hängslen och hatt kan vara något som också passar till fracken.

Jackett

För henne så är det aftonklänning som gäller och då inte lika tjusig en balklänning eller frackklänning och urringningen bör inte vara lika djup. En jackett kan vara grå eller svart och ser nästan ut som en frack men är då inte delad baktill som en frack är. man bär väst under jackan och gärna randiga byxor med en silvergrå slips passar utmärkt till jacketten.

Smoking

För kvinnan så gäller ungefär samma som för jackett, men det går också bra med kort klänning eller någon form av byxdress. Något mindre exklusivt än högtidsdräkt. Mannen klär sig i smoking som antingen är svart eller mörkblå, alltid mörka byxor och enkla revär i siden på sidan. Sommartid kan vit smokingkavaj bäras, även gördel kan användas till smoking.

Mörk Kostym

Hennes klädsel kan bestå av en festklänning eller en kjol med topp, klänningen bör inte vara golvlång. Mannens kostym kan vara marinblå, mörkgrå eller klassiskt svart, en vit skjorta med tillhörande slips eller fluga. Färgen spelar mindre roll vid mörk kostym bara den inte är vit eller svart. Samt ett par snygga skor.

Kavaj

För kvinnan gäller att bära en klänning eller kjol som är elegantare än vad man har till vardags, byxdress går också bra. Kavaj innebär en ledigare stil än mörk kostym, gäller både för henne och honom. För honom så är det hel kostym som gäller helt i ljusa färger lika så med skjorta, en fluga eller slips till kostymen.