by
on
under
Permalink

Ökad klädkonsumtion och miljön

I dag då vi tänker mer på miljön är det också viktigt att vi tar hand om våra kläder. I stället för att köpa och slänga kan vi sköta om våra kläder på rätt sätt och därmed förlänga livslängden på dem. Eftersom den ökade klädkonsumtionen är ett hot mot vår miljö måste vi minska den till varje pris.

Ta hand om dina kläder

Istället för att tvätta plaggen efter varje användning kan man istället vädra dem. Om man har fått fläckar på ett plagg kan man tvätta bort bara fläcken istället för hela plagget. Torktumlaren sliter oerhört på fibrerna i tyget och därför bör vi undvika torktumling så långt det går. Låt plagget lufttorka på en galge istället. Laga kläder, köp begagnat och lämna in de plagg du inte använder till klädinsamlingar eller sälj dem.

Förläng livslängden på dina skor

Våra skor får stå ut med mycket och de slits lätt ut. Bra skovård är viktigt för att förlänga livslängden på skor och stövlar. Du kan få mer tips här. Använd skoblock, för att inte förstöra formen på skorna och för att de ska torka på rätt sätt. Även dålig lukt kan undvikas om du använder skoblock efter användningen. Borsta skorna, vaxa in dem och tvätta dem när det behövs. Olika material kräver förstås olika typer av vård. Mocka- och skinnskor till exempel bör impregneras. I vårt klimat med slaskväder både vinter och vår uppstår det lätt vita saltränder på skor och stövlar. Genom att impregnera dem skyddar du dem men ta alltid bort de saltränder som uppstår eftersom de kan torka ut och förstöra lädret. Även textilskor kan skyddas och det finns speciell textilimpregnering. Syntetskor torkas lätt av med en fuktig trasa.

Lönar det sig med kvalitet?

Generellt kan man säga att det lönar sig att köpa kvalitet. Ofta är det ju också så att om man ska köpa ett dyrt plagg är man mer noggrann med att se över om det verkligen är ett plagg man kommer att använda. En herrkostym till exempel är ofta en klassiker som kan hänga med i många, många år. Den ökade konsumtionen av kläder beror nog ofta till stor del av att vi har massor av kläder hängande utan att vi använder dem. Billiga kläder kan lätt bli hängande oanvända eftersom det blev ett felköp, men det gör inte så mycket eftersom de var så billiga. Genom att tänka igenom våra köp och att köpa bara det vi behöver och kommer att använda kan vi snabbt minska konsumtionen och därmed göra miljön en tjänst.