by
on
under ,
Permalink

Vackert

Idag finns det inte längre någon som riktigt minns hur den första folkdräkten kom till eller hur den från början såg ut. Runt om i landet finner man idag hundratals olika svenska folkdräkter men en av de allra populäraste och mest omtalade dräkterna är förmodligen daladräkten.

kurbits-caseDaladräkten har sitt ursprung i Dalarna och finns idag i ett par olika modeller. Den klassiska varianten av daladräkten består av en lång kjol i rött eller grönt, en vit skjorta samt ett randigt eller enfärgat förkläde i rött eller grönt. Huvudbonaden kan antingen vara vit eller rödmönstrad och på fötterna hör det till att man har röda träskor med klassiskt kurbitsmotiv. Idag finns dräkten i flera färger och mönster och blått och gult är två populära färger som ingår i dagens variant av daladräkt.

Du kan också hitta en hel del tillbehör till din dräkt om du vill, allt från smycken så som örhängen, broscher och halsband till olika väskor. Vill du sticka ut lite extra nästa gång du ska på fest i din dräkt kan du idag till och med designa ett eget mobilskal på nätet och få ett vackert kurbitsmotiv på. Genom att komma med ett sådant skal kommer du garanterat att vara unik på festen.

Förr i tiden använde kvinnorna daladräkten till vardags och dräkten var oftast de enda kläderna de ägde. Idag använder man dräkten vid olika högtider som midsommarafton eller nationaldagen. Många använder den även på andra festligheter och vi hoppas att den framöver kommer att bli så känd och välanvänd som den en gång i tiden var. Att få bära klassiska välsydda plagg är något alla borde göra, så ofta de bara kan. Daladräkten är en av de vackraste plagg en kvinna kan bära.