by
on
under ,
Permalink

Vad innebär hållbart mode?

Vi har bara en planet och jordens klimat har blivit negativt påverkat. Textilindustrin är en bov i dramat. Hållbart mode innebär att textilproduktionen har skett på ett medvetet och miljövänligt sätt, samt att arbetsvillkoren och lönerna för de som framställer textilierna är goda. Det ska vara hållbart för både människor och miljö.

Det finns flera olika företag och butiker som på olika sätt satsar helhjärtat på detta. Insamling av gamla kläder och textilier för att sedan återvinna dessa vid framställningen av nya, är ett sätt att göra förbättringar. Men ett hållbart mode innebär också att du som konsument ser över dina konsumtionsvanor.

Konsumera smartare

Du som tycker om att följa modet och att uppdatera garderoben med roliga nyheter behöver inte sluta med det. Men det finns smartare sätt att konsumera på som inte innebär den slit-och-släng-konsumtion som är allt för vanlig idag. Att både lämna in och handla nytt på second hand är ett exempel.

Ta hand om det du har

Det kanske viktigaste av allt är att ta hand om det vi redan har. Mycket går att laga i stället för att det ska slängas och köpas nytt. Piffa upp ett gammalt plagg med nya detaljer istället för en helt ny outfit. Byt kläder med någon om du behöver omväxling. Alla kan göra något.