by
on
under ,
Permalink

Att klä sig i doft

När vi möter nya människor så använder människan fler sinnen än vad vi tror. Självfallet så ser vi på individen som vi möter och läser av dennes kroppsspråk och försöker närma oss personen för att veta mer om denne. Men även doft är något som har en central roll i hur vi uppfattar personen som vi möter. Kanske handlar det om att vi förknippar vissa dofter med vissa personer, eller med vissa karaktärsdrag. Dessa preferenser är med andra ord väldigt personliga. När vi gör oss redo för vardagen eller festen så är doft något som verkligen kan komplettera helhetsupplevelsen av oss.

Till vardags är det många av oss som föredrar att dofta mildare, vi vill inte dominera arbetsplatsen med vår doft vilket är ett synsätt som är helt rimligt med tanke på allergiker och astmatiker som kan finnas i vår närhet. Kanske nöjer du dig med milt doftande hudlotion eller lättare dofter som snabbare mattas av. Till fest däremot är det många som gärna använder större mängder av parfym men även en annan typ av doft som är starkare och kryddigare, lite sexigare helt enkelt. Så tänk på att välja dofter som du upplever representerar dig, för det är andra som kommer att tolka dig utifrån din doft.

Parfym är något som människan började använda redan 4000 f.kr, men självfallet så har detta varit en statussymbol historiskt, och dess betydelse förr i tiden var snarare att kamouflera odörer snarare än att bidra med extra doft på en redan ren kropp. Parfymen är inte samma statussymbol numera men det finns skillnader på parfymernas kvalitet. Det finns billiga parfymer som kostar under 100 kronor på matbutiken men som håller helt annan standard än de dyrare parfymerna som du hittar på specialiserade boutiquer. Plånboken måste självfallet då styra, men det är inte någon dum idé att lägga pengarna på en mer exklusiv doft som håller längre både i flaskan och på kroppen.